Župa Stari Pazin

Vjeronaučna olimpijada za učenike osnovnih i srednjih škola Porečke i Pulske biskupije u petak 19. veljače održana je u Pazinskom kolegiju – klasičnoj gimnaziji.

Sudjelovalo je 8 osnovnih i 4 srednje škole, ukupno 48 natjecatelja. Nakon državne himne i uvodne molitve okupljenima se obratio domaćin, ravnatelj Pazinskog kolegija preč. Alejandro Castillo Jimenez. Uslijedio je kraći kulturni program u sklopu kojeg je jedna učenica pročitala prigodna promišljanja pape Franje o obitelji, povezano s ovogodišnjom temom Vjeronaučne olimpijade “Brak i obitelj u Božjem naumu”, promišljanja u kojima Papa posebno ističe važnost korištenja riječi ‘molim’, ‘hvala’ i ‘oprosti’ u obiteljskim odnosima.

Natjecanje je otvorio porečki i pulski biskup Dražen Kutleša, napomenuvši kako se je odabirom te teme za ovogodišnju vjeronaučnu olimpijadu htjelo mladima ponuditi mogućnost da nauče više o toj danas posebno aktualnoj tematici. Svi mi dolazimo iz obitelji, i sve nam je to posve normalno, no danas je više nego ikada potrebno znati to argumentirano obraniti. Samo dubokim poznavanjem činjenica moći ćete s jakim argumentima sudjelovati u raspravi o toj temi, te tako vjerodostojno braniti svoj stav, naglasio je biskup.
Učenici su zatim pristupili pisanom dijelu natjecanja. Dok su prosudbena povjerenstva provjeravala testove i zbrajala rezultate za sudionike je bila organizirana marenda i potom obilazak Kolegija i Učeničkog doma. Nakon prvih privremenih rezultata sudionicima je bilo omogućeno provjeriti testove, te su nakon provjere definirane sitne korekcije u rezultatima. Uslijedila su druga dva dijela natjecanja, tombola i Milijunak. Nakon zbrajanja rezultata objavljeni su pobjednici te su uručene nagrade, pohvalnice, zahvalnice i diplome.
Među osnovnom školama najbolji su bili učenici Osnovne škole Veruda koje je pripremala mentorica Marina Šnobl.

U kategoriji srednjih škola najbolji su bili učenici Gimnazije Pula s mentorom Kazimirom Berljavcem. Nagrade, pohvalnice, zahvalnice i diplome je podijelio ravnatelj Kolegija Castillo Jimenez, a završnu riječ okupljenima je uputio dijecezanski predstojnik Katehetskog ureda vlč. Luka Pranjić. Svi su sudionici dobili za nagradu nekoliko prigodnih knjiga, a mentori su za škole dobili literaturu o biskupu Jurju Dobrili i mons. Boži Milanoviću.

www.ika.hr

 

Copyright Župa sv. Jurja i Župa sv. Lucije 2012. - 2016. | Izrada web stranica: Netlex