Župa Stari Pazin

Nizom događanja obilježena je 15. obljetnica smrti mons. Antuna Heka, pa su tako i vjeronaučna djeca s voditeljicama župe Svete Lucije Pazinske, 18.veljače 2017.godine odala počast svom pokojnom župljaninu posjetom njegovoj rodnoj kući u Heki gdje su nas primili nećaci Leandar Hek i Dušica Dorčić.
Obzirom da su navedena djeca rođena nakon smrti mons.Heka, cilj posjete bio je upoznavanje s važnom osobom za povijest Crkve u Istri, s naglaskom na njegovo djetinjstvo i karakter. Htjeli smo ga upoznati iz jedne druge perspektive.
Kako su nam domaćini pričali, saznali da je kao dijete volio sve sportove, pogotovo nogomet. Iako se volio igrati s vršnjacima, uvijek je bio poslušan roditeljima i na prvi se poziv vraćao kući iako nevoljko. Odmalena je volio pomagati ljudima, a njegov intelekt i velikodušnost stvorili su neumornog vizionara koji je širio ozračje da se uvijek čini nešto dobro za sebe i svoju zajednicu. Tako je vođen ovom idejom krenuo u državnu gimnaziju htjedeći postati liječnik. Međutim, na kraju drugog razreda osjetio je Božji poziv, a roditelji su ga unatoč želji da postane liječnik, poduprijeli u tome, pa je treći i četvrti razred pohađao u gimnaziji Biskupskog sjemeništa. Na bogosloviji je bio u Zadru i Rijeci gdje je i diplomirao. Nakon Mlade Mise, u Zagrebu je na Filozofskom fakultetu upisao studij hrvatskog jezika i književnosti, latinskog jezika i rimske književnosti, koje je diplomirao.
Obnašao je mnoge dužnosti u obrazovanju i izdavaštvu. Plod njegovog rada u izdavaštvu su, uz ostalo, kalendar Istarska Danica i Ladonja. Njegova je želja bila da se sve dobro što se čini prenosi na mlade generacije i da te mlade generacije imaju dobre uvjete da mogu srednju školu završiti na najbolji način, pa da u budućnosti budu dobri ljudi na neki način korisni društvu i Crkvi. S tom se misli u potpunosti davao u stvaranju jedne dobre škole, pa je njegovim zauzimanjem osnovan Pazinski kolegij – klasična gimnazija i sportska dvorana, čiji je bio prvi ravnatelj.
Mons.Antun Hek bio je čovjek iskrenih namjera koji se smijao grohotom, iz srca, uvijek je imao vremena za svih u svojoj obitelji, u svom rodnom mjestu Heki, Pazinu i oko Pazina, a odisao je jednim pravim narodskim obilježjem. Već je kao mladi svećenik i student u Zagrebu okupljao tadašnje studente iz Istre, koji su uz redovita druženja kroz zabavu i intelektualni rast stvarali skupinu katoličkih intelektualaca koji će kasnije znati i moći voditi narod u Istri ka boljoj budućnosti. Jako je volio mlade, vozio se naokolo u svom Renault 4 svijetlo smeđe boje, a radovala ga je nova tehnika i tehnologija, tako da se za mons.Heka može zaključiti da je bio pravi čovjek koji se s poštovanjem odnosio prema tradiciji, istovremeno gledajući naprijed potičući revoluciju u čovjekovom radu i stvaralaštvu za dobrobit zajednice, a posebno mladih!

N.L.

Copyright Župa sv. Jurja i Župa sv. Lucije 2012. - 2016. | Izrada web stranica: Netlex