Župa Stari Pazin

Spomen i proslava ovogodišnje obnove velikog kamenog križa na Ježenjskom vrhu svečano je održana 9. rujna 2018 . u prekrasno nedjeljno popodne.
Župljani Župa svete Lucije Pazinske kamo i spomenuti vrh pripada i župljani Sv. Jurja iz Starog Pazina zajednički su proslavili više događaja koje su spojili u jedan piknik. Dakle, običaj ovih župa je da se svake godine na početku rujna napravi zajedničko druženje za početak školske i vjeronaučne godine. Obično bi se takvo druženje napravilo na domaćem terenu kod crkve sv. Lucije, ali i posjetom drugih župa. Tako smo proteklih godina bili na Skitači, Vrhu kod Buzeta, Gračišću, Grimaldi, Lanišću… Izbor mjesta za ovogodišnji susret pao je na Ježenjski vrh stoga što se u svibnju ove godine pristupilo temeljitoj obnovi križa koju je inicirao Davor Krizmanić, koji je jedan od sinova Lucijana Krizmanića -vlasnika parcele na kojoj se križ nalazi. Akciji obnove zdušno su se priključili i ostali mještani Velog i Malog Ježenja.
Zanimljiva je poveznica broja 18 ( koji označava punoljetnost) s ovim križem. Napravljen je 1900. godine, 18 gopdina nakon smrti dragog nam biskupa dr. Jurja Dobrile rođenog u Velom Ježenju. Sada se nalazimo u 2018. godini i točno je 118 godina od njegove gradnje i 100 godina od završetka I. svjetskog rata.

A u ovom se tjednu časti i Uzvišenje Sv. Križa, što je također pridonijelo odluci da se ovo druženje i euharistijsko slavlje održi ispod ovog velikog križa, na otvorenom.
Prekrasno rujansko vrijeme okupilo je preko 250 sudionika koji su se u 17,00 sati okupili na euharistijsko slavlje koje je predvodio župnik ovih župa vlč. Željko Zec u koncelebraciji sa preč. Milivojem Korenom, nekadašnjim župnikom, koji je i započeo na ovim prostorima s ovakovim druženjima.

Vlč. Zec se u propovijedi dotakao misli pročitanog evanđelja o tome kako je Isus napravio čudo kada je dao gluhonijemom mucavcu sluh i govor. Potakao nas je da razmišljamo kako mi upotrebljavamo ili zloupotrebljavamo ove darove koje smo Božjom milošću primili. Kako koristimo svoje oči, u što je uprt naš pogled? Koje informacije rado slušamo, kakvog su sadržaja i pouke? Kako se služimo našim jezikom? Dali nam služi za ogovaranje ili prenošenje dobrih i poticajnih riječi i molitve?
Sve te poticajne misli nukale su nas da zaokružimo pogledom svu onu krasnu prirodu oko sebe. Da pogledamo bljesak mora u daljini prema zapadu i zelenilo Učke na sjeveru i da kažemo jedno veliko Hvala Bogu za sve što nam je dao.
Inače iz ovog se vrha spušta prekrasan pogled na Tinjan, Kringu, Kanfanar, Žminjštinu, Sveti Petar u Šumi, Lindar, Trviž, Motovunske Novake i Muntrilj.

Pošto smo u tjednu velike pripreme za proslavu 3. Nacionalnog susreta katoličkih obitelji u Splitu i Solinu, 15. i 16. rujna ovo je naše druženje za nas bilo svojevrsna uvertira u taj događaj.
Tu je prisustvovao veliki broj mladih obitelji s malom djecom, tako da je bilo sudionika od 2 mjeseca starosti pa do vremešnih osoba od 92 godine života.

Nakon Sv. Mise druženje se nastavilo ispod obližnjeg stoljetnog hrasta gdje je bilo posluženo iće i piće. Tu smo se uz pjesmu i ugodno druženje zadržali do mraka. Razišli smo se svojim kućama puni dojmova ponijevši želju da se i dogodine okupimo u ovako lijepom broju na ovom našem slikovitom “Križevcu”.

Mirjana Ferenčić

Copyright Župa sv. Jurja i Župa sv. Lucije 2012. - 2016. | Izrada web stranica: Netlex