Preminuo svećenik Ivan Jelovac

U utorak 30. prosinca, osnažen sakramentima, u 93. godini života, blago je u Gospodinu preminuo umirovljeni svećenik Porečke i Pulske biskupije vlč. Ivan Jelovac.
Vlč. Jelovac rođen je u mjestu Jelovci nedaleko Kringe 13. siječnja 1922. godine od oca Ivana i majke Judite rođene Milohanović. Osnovnu školu pohađao je u Kringi, prvu godinu gimnazije u Pazinu, a ostalih sedam u Sjemeništu u Kopru. Bogosloviju je završio u Gorici, te je jednu godinu bio prefekt u Kopru. Vojni rok služio je u Srbiji u mjestu Titovo Užice i Nišu, sveukupno 13 mjeseci od čega je zbog svog poziva 8 mjeseci proveo u zatvoru.


Po završetku bogoslovije mladu misu služio je u rodnoj Kringi 24. travnja 1947. godine. Odmah zatim imenovan je kapelanom u Buzetu u Črnici, a godinu kasnije povjerene su mu župe Cerovlje i Borut i povremeno excurrendo opslužuje i župe Pazinski Novaki i Zarečje. Godine 1957. biva imenovan duhovnikom u Pazinskom sjemeništu i Visokoj teološkoj školi u Pazinu, i tu službu obnaša do 1964. godine. Tada preuzima župe Funtana i Fuškulin, a godinu kasnije župu Juršići. Godine 1969. imenovan je duhovnikom na Visokoj teološkoj školi u Rijeci. Godine 1971. vraća se u matičnu biskupiju te preuzima dvije susjedne župe zapadne istarske obale, Vrsar i Funtanu. U kolovozu 1998. razriješen je službe župnika u Funtani, a u kolovozu 2002., župničke službe u Vrsaru. Nakon 31 godine župničke službe i sveukupno 55 godina predanog pastoralnog rada biva umirovljen. Još nekoliko godina nakon umirovljenja nastavio je živjeti u Vrsaru pomažući, sukladno svojim mogućnostima, u župnom pastoralu. Osim hrvatskog jezika govorio je talijanski, slovenski, njemački i francuski jezik.
Nakon duže bolesti vlč. Jelovac preminuo je 30. prosinca u Svećeničkom domu “Betania” u Puli, gdje je živio posljednjih 5 godina života.
Sprovodna misa bit će u srijedu 31. prosinca u 15 sati u župnoj crkvi u Kringi te nakon mise ukop na mjesnom groblju.

 

www.ika.hr

Arhiva novosti i obavijesti

© Župa sv. Jurja i sv. Lucije Pazinske 2024.