Preminuo mons. Ivan Bartolić

Mons. Ivan Bartolić, umirovljeni svećenik Porečke i Pulske biskupije, okrijepljen sakramentima, blago je u Gospodinu preminuo, 29. listopada u Svećeničkom domu u Puli u 96. godini života i 71. godini svećeništva.
Mons. Bartolić rođen je 27. svibnja 1921. kršten je dan kasnije, 28. svibnja u župnoj crkvi u Karojbi. Potječe iz skromne i, kao je sam isticao, veoma pobožne obitelji. Nakon osnovnoškolskog obrazovanja u rodnom kraju školovao se u Italiji i Sloveniji. Za svećenika je zaređen 26. svibnja 1945. godine u mjestu Pordenone u Italiji kamo ga je tadašnji biskup Radossi bio poslao na studij teologije.

U godinama poraća, nakon mučeništva bl. Miroslava Bulešića, i mons. Bartolić je doživio napade iz vatrenog oružja na župnu kuću u mjestu Sv. Ivan od Šterne gdje je tada živio. Od 1953. do 1962. obnašao je službe odgajatelja, prefekta i profesora glazbe u Pazinskom sjemeništu. Nakon toga bio je župnikom u raznim župama središnje Istre, Tinjanu, Bermu, Pazinu te naposljetku u Lindaru, a u svim je župama ostavio trag svog neumornog rada kako na materijalnoj obnovi sakralnog prostora i župnih kuća, tako i na duhovnoj izgradnji župne zajednice. U Lindaru, župi iz koje je otišao u mirovinu, bio je župnikom više od 30 godina, a za zasluge i doprinos u tom kraju nagrađen je Poveljom (1999.) i Plaketom (2013.) Grada Pazina.
Godine 1963. izabran je među kanonike Porečkog stolnog kaptola, a 1984. imenovan je monsinjorom, kapelanom Njegove Svetosti Ivana Pavla II. Primio je i papinski blagoslov od pape Benedikta XVI. prigodom 90. godine života i 66 godina misništva, 27. svibnja 2011.
Misa za pokojnika bit će u ponedjeljak, 31. listopada u 14 sati u župnoj crkvi u Lindaru. Sprovod će biti istog dana na groblju u Karojbi.

www.ika.hr

Arhiva novosti i obavijesti

© Župa sv. Jurja i sv. Lucije Pazinske 2024.