Svečano proslavljen dan života u Gologorici

Svečano proslavljen dan života u Gologorici

U nedjelju 4. veljače 2018. svečano je proslavljen dan života u Gologorici. Domaćinima je u goste došla skupina od tridesetak vjeroučenika sa svojim roditeljima iz župa Stari Pazin i Svete Lucije Pazinske. Nažalost, zbog bolesti župnik Željko Zec ih nije mogao pratiti.

Za vrijeme svečane sv. Mise u prepunoj župnoj crkvi Sv. Petra i Pavla domaći župnik, preč. Milivoj Koren održao je vrlo sadržajnu propovijed. Osvrnuo se na zabrinjavajuće pojave u svijetu, Europi pa tako i u našoj lijepoj Hrvatskoj, koje direktno ili indirektno ugrožavaju život i brak. Spomenuo je kako nikada kao sada u svojoj povijesti čovijek nije bio toliko ugrožen, stoga je svima dužnost i moralna obaveza maksimalno se angažirati u zaštiti života od roðenja pa do prirodne smrti. Isto tako dužni smo očuvati instituciju braka isključivo kao zajednicu muškarca i žene, nadovezao se propovijednik na temu braka, budući da se samo osam dana kasnije, točnije 11. velječe obilježava svjetski dan braka.

I zaista, za zapitati nam se je svima koliko je to čovijek napredovao kada u 21. stoljeću mora zakonom zaštititi ove temeljne ljudske vrijednosti. Kako to, tako tehnološki napredan čovijek današnjeg vremena raspolaže i zloupotrebljava pojam slobode. Gdje je granica? Dali čovijek smije sve ono što može (eutanazija, kloniranje, prekid trudnoće,promjena spola)? Kuda to civilizacija 21. stoljeća srlja?

No, vezano upravo uz zdravo poimanje života i braka vjeroučenici Starog Pazina i Svete Lucije Pazinske su nakon euharistijskog slavlja domaćinima izveli prigodan program u “Centru” preko puta župne crkve. Mlade voditeljice Eva Krizmanić i Josipa Ferenčić upoznale su prisutne što to povezuje župu Gologorica sa spomenutim župama. U prvom redu tu je sadašnji župnik preč. Koren koji je 16 godina upravljao župama Stari Pazin i Sveta Lucija, te je iza sebe ostavio duboki trag u duhovnom i materijalnom pogledu. A druga važna osoba koja nas povezuje je pok. nadbiskup i metropolita Riječko – senjski mons. Josip Pavlišić. On je rodom iz staropazinske župe, a u Gologorici je bio župnik od 1939. pa do listopada 1945. Tu je zajedno sa svojim župljanima proživljavao teške ratne godine, ali i lijepe trenutke. Rado se sjećao i pripovijedao o danima provedenim u Gologorici. Vjeroučenici su prisutne nasmijali šaljivim recitacijama, dijalozima i igrokazom “Sv. Josipu je bilo laglje”. Sve je bilo upotpunjeno skladnim pjevanjem malog zbora “Mali od sv. Jurja” koje je na gitari pratila voditeljica gđa. Vesna Drndić.

Po završetku programa, vrijedni su domaćini počastili svoje goste izvrsnim kolačima i pićem. Druženje se kasnije nastavilo u župnoj kući gdje je svoje nekadašnje župljane počastio preč. Koren, te je u ugodnom raspoloženju zaključen ovaj susret i proslava dana života i braka.

M.F.

 

Arhiva novosti i obavijesti

© Župa sv. Jurja i sv. Lucije Pazinske 2024.