Župa Stari Pazin

Dan braka 12. veljače 2017. posebno je svečano proslavljen u župi Gornji Labin. Sam po sebi, dan je bio vedar i lijep, a bio je i posebno svečan za vjeronaučnu djecu i neke odrasle (roditelje-vozače) iz župa sv. Jurja iz Starog Pazina i sv. Lucije Pazinske. Naime, toga su dana predvođeni župnikom vlč. Željkom Zecom posjetili župljane i župnika preč. Milivoja Korena u Gornjem Labinu.

Zanimljivo je kako je naš župnik vlč. Zec nekada bio župnik u Labinu (11 godina), a preč. Milivoj Koren župnik na Starom Pazinu i kod Sv. Lucije (16 godina). Pa tako je mala voditeljica Sara Žufić u najavi programa konstatirala: “Budući da smo storili ‘kambio’, sada si pridemo kako va rodu.” Euharistijsko slavlje u 11,00 sati predvodio je vlč. Željko Zec te u propovijedi istaknuo važnost braka za zajednicu. Brak je temeljna ćelija svakog zdravog društva, te samo u strpljenju i zajedništvu uz praštanje i milosrđe bračnih parova u ljubavi međusobno i u zajedništvu s Bogom može donijeti najbolje plodove.

Treba biti otvoren Bogu i prihvatiti njegov plan koji ima s našim životima, a ne da mi ljudi sami kreiramo svoj život po nekim našim ljudskim mjerilima, a često i bez Boga pa se ne treba čuditi kada to ne završava dobro – napomenuo je propovijednik. Molitvu vjernika namjenjenu posebice bračnim parovima čitao je bračni par Dragan i Sonja Tomišić iz Starog Pazina. Pun simbolike bio je i prinos darova, kada su supružnici Lionello i Chaterina Vidali na oltar najprije donijeli Bibliju. Zatim su Ante i Kata Augustinović prinijeli kruh i vino. Na kraju su bračni par Serđo i Natalija Štemberga prinijeli križ i dvije svijeće. Svijeće su bile vezane crvenom vrpcom, koja simbolizira bračnu ljubav povezanu s Bogom.

Na kraju euharistijskog slavlja djeca iz Starog Pazina i sv. Lucije izveli su kratak program u kojem je bilo pjesme u izvedbi dječjeg zbora “Mali od Sv. Jurja”, recitacija, skečeva, a prisutne su posebno nasmijali “Tone i Marija” (Luka Ladavac i Josipa Ferenčić) igrokazom iz obiteljskog života kako to izgleda kad se gospodar kuće sprema na sajam u Pazin. Nakon druženja i zakuske koju su spremili vrijedni domaćini razgledali smo stari dio Labina, muzej i rudnik uz zanimljivo stručno vodstvo Vesne Drndić koja je ujedno i voditeljica našeg dječjeg zbora. U popodnevnim satima posjetili smo Dom za psihički bolesne odrasle osobe – Nedešćina. Tamo je Sv. Misu predvodio u 15,30 biskup u miru mons. Ivan Milovan u suslavlju s preč. Korenom. Djeca su i ovdje izvela svoj program te tako ovaj dan korisnicima učinila drugačijim.

Svi zajedno nastavili smo druženje uz pjesmu i harmoniku. Pjesma i dobro raspoloženje otvaraju sva srca i ruše se sve razlike i barijere među ljudima. Djeci je to bio prvi susret s takvom vrstom bolesnika, pa su se još više radovali svakom njihovom osmjehu i pozdravu. Nakon druženja sa štićenicima doma i osobljem, ugodno nas je iznenadio vlč. Jeronim Jokić koji obnaša službu župnog vikara, a ujedno i živi u župnoj kući u Nedešćini. On nam je velikodušno pripremio bogatu mesnu zakusku uz pomoć vrijednih mještanki. I tu je nastavljeno druženje uz pjesmu. Uz srdačnu zahvalu domaćinima koji su nas kroz dan primali i pratili te smo tako saznali mnogo zanimljivosti iz bogate prošlosti ovog kraja, uputili smo se kućama puni lijepih dojmova. S vaseljem očekujemo labinjane na uzvratnom susretu.

Mirjana Ferenčić

Copyright Župa sv. Jurja i Župa sv. Lucije 2012. - 2016. | Izrada web stranica: Netlex