Župa Stari Pazin

Na Isusovom križnom putu nije bilo djece. Negdje su ih odrasli sakrili da ne vide strahotu koju su Mu činili. Ali Isus nije zaboravio djecu i djeca ne smiju zaboraviti Isusa! Isus je govorio: „Pustite malene k meni!“, ali oni možda ne razumiju znakovitost križnog puta. Stoga je na treći korizmeni petak u parku crkve Sv.Lucije Pazinske obavljena pobožnost Križnog puta namijenjena djeci kojeg je modelirala vjeroučiteljica i župna katehistica Marina Hek zajedno s vjeronaučnom djecom župe, želeći predočiti što je Isus sve pretrpio za sve ljude i za djecu da nam otvori vrata vječne domovine.
Djeca su izradila 14 postaja križnog puta u parku crkve označivši ih križevima od grančica, trnovom krunom, te rimskim brojevima. Križni je put predvodio župnik vlč.Željko Zec, a djeca su čitala molitve i razmatranja promatrana kroz četrnaest postaja Isusovog križnog puta. U njemu su promatrala Isusovu muku kroz njihove vršnjake koji nose svoje križeve kroz teški rad, gladovanje, smrt u zemljama rata, koji nose križ svojih obitelji, djecu koja padaju opterećena životom, osobito kroz onu djecu koja su na zemlji bez roditelja, kroz osramoćenu i poniženu djecu, otetu djecu, djecu kojoj su nametnuli poroke, kroz djecu koja su prikovana na svoj križ jer su nepokretna i bolesna, te razmišljali su o roditeljima koji su ostali bez svoje djece.. Kroz postaje zahvalili su za svoje roditelje, za prijatelje koju su im spremni pomoći, a naučili su kako moraju ustati iz svoje pogreške i vratiti povjerenje u sebe i u bližnje, čuvati dostojanstvo svojih prijatelja, te kako se po Isusovom uzoru prihvaća, odriče, prašta i voli unatoč svemu!
Na kraju ovog križnog puta uslijedio je zaključak da su djeca zapravo tek na početku svojeg životnog puta, uz nadu da će znati prepoznati i prihvatiti svoje križeve koje trebaju nositi svaki dan i da će ih Isus voditi na njihovom križnom putu ako se oslone na njega. Križni put su okrunili „petnaestom“ postajom, odnosno Sv.Misom u kojoj se očitovalo Uskrsnuće kroz Euharistiju.

N.L.

Copyright Župa sv. Jurja i Župa sv. Lucije 2012. - 2016. | Izrada web stranica: Netlex