Pismo obiteljima u povodu godine vjere

Poštovani župljani!

Započeli smo godinu vjere koja će trajati do nedjelje Krista Kralja 2013. godine (nedjelja prije početka Došašća). To je trenutak koji nam je dan da se zapitamo kakva je naša vjera i koliko još vjerujemo. Čovjek u svojoj biti nije zadovoljan s onim što može opipati i dotaknuti. On želi preskočiti granicu ovostvarnosti i naći ono što će ga u cijelosti ispuniti. Iz te duboke čežnje za čovjekovim potpunim ispunjenjem, on može doći do vjere. Po toj čežnji, kaže veliki prirodoslovac Blaise Pascal, čovjek nadilazi čovjeka. Ipak, on Boga ne može poznavati polazeći samo od svoje čežnje.

Godina vjere, koja je pred nama, poziv je svima nama da ispitamo svoju vjeru. Danas se sve više proklamira Isus Krist, a istovremeno radosna vijest nije prihvaćena pa ni življena u cijelosti. Kao da svatko uzima samo onaj dio koji mu se sviđa i samo ono što mu odgovara. Tako živeći, čovjek stalno tetura između jednog i drugog donoseći samom sebi nemir i nezadovoljstvo zbog vlastite podijeljenosti.

Ova godina, koja je pred nama, trenutak je u kojem nam Crkva nudi da produbimo svoju vjeru i upoznamo Isusa Krista, onakvog kakvog uistinu jest, a ne onakvog kakvog nam ga netko predstavlja, tko možda i ne zna puno o njemu. To je poziv za istinsko življenje vjere u potpunosti, koliko god to bilo teško. Papa Benedikt XVI. kaže da „vjera Crkve prethodi našoj vjeri, rađa je, podržava i hrani. Crkva je majka svih koji vjeruju. Vjera se rađa u Crkvi, k njoj vodi i u njoj se živi“. Stoga smo i mi pozvani vjerovati, onako kako vjeruje Crkva. Sveti Ciprijan kaže: „Nitko ne može imati Boga za oca, ako nema Crkvu za majku“.
Ovo je godina u kojoj smo na poseban način pozvani ispitati svoju vjeru i djelovanje po vjeri. „Pokaži mi svoju vjeru bez djela, a ja ću tebi djelima pokazati svoju vjeru.“ (Jak: 2,16). Potpuno ispunjenje „nemirnome srcu“ dolazi prihvaćajući i čineći ono u što smo duboko uvjereni. Crkva u godini vjere stavlja pred svima nama upravo to pitanje i nudi konkretne odgovore na ono što naše biće iskonski traži.

Kroz ovu godinu vjere pozvani ste da se na još bolji način nego do sada uključite u župnu zajednicu, kroz neizostavno sudjelovanje na nedjeljnim misama kao srži kršćanskog okupljanja i življenja vjere. U listopadu smo započeli s pobožnostima prvih devet petaka. Nakon mise izloženo je Presveto pred kojim se župna zajednica zahvaljuje i moli. Tada je i prigoda za pomirenje s Bogom u sakramentu ispovijedi. Aktivno se možete uključiti i u neku od grupa koja djeluje pri župi, kao što su: Župni caritas, Apostolat molitve, Djelo Marijino – Fokolarini, Zajednica Milosrdnoga Isusa, Ministrantska zajednica, Župni zbor, Udruga sv. Vinka. U svakom slučaju ne bi bilo dobro da godina vjere prođe, a da ostane jalova za one koji se smatraju. Sada u vrijeme Došašća možete se uključiti u akciju nešega Caritasa Uljepšajmo im Božić, a u korizmi bit će prigoda za uključenje u druge karitativne akcije. Svojim prilogom ili u naturi možete pomoći onima kojima bi pomoć dobro došla. Neka naša vjera bude ljubavlju djelatna. Ovo je godina u kojoj ste, vi roditelji, na poseban način pozvani da svoju djecu odgajate u vjeri. To se može učiniti samo na način da im primjerom pokazujete kako je vjera i život po vjeri veoma važan u vašoj obitelji te kako je takav način života isplativ, koliko god bio zahtjevan.

U želji da vjera iz dana u dan raste u svima nama, srdačno vas pozdravljam i želim svako dobro svim obiteljima naše župe kao i svakome pojedinačno.

ŽUPNIK

Arhiva novosti i obavijesti

© Župa sv. Jurja i sv. Lucije Pazinske 2024.