Susret bračnih parova 19.6.2016.

Dana 19. lipnja 2016.godine u župi Sv.Lucije na Pazinskom polju u popodnevnim je satima održan susret obitelji na kojem se okupio lijepi broj obitelji iz naše biskupije. Susretu su prisustvovali generalni vikar biskupije, mons.Vilim Grbac, Predstojnik ureda za obitelj preč.Milivoj Koren, vlč.Drago Petrović, vlč.Josip Peteh, župnik domaćin vlč.Željko Zec, naša časna Petra Milotić, te poseban gost, voditelj bračnih vikenda iz Krčke biskupije preč.Anton Zec.

Susret je započeo Euharistijskim slavljem, a u prigodnoj homiliji mons. Grbac istaknuo je kako je brak osnova našeg društva, gdje su muž i žena okosnica svega važnoga. Nitko i nikakva zajednica ne smije biti važnija od bračnog partneru u braku i ni na koji način odvajati bračni par, a Crkvena je zajednica dužna pomoći da se brak održi čvrstim u jedinstvu jedan s drugim i s Bogom. Kako bi se to jedinstvo održalo, potrebna je svakodnevna molitva, ali ne u obliku monologa, već u dijalogu s Bogom i slušati što nam On poručuje preko bračnog partnera, djece i bližnjih kako bismo živjeli život onako kako priliči kršćanskom braku i na taj način opravdali svoje poslanje pred samim sobom i Bogom. Iako nas Bog treba i računa na nas kakvi smo sada u ovom trenutku, trebali bismo slušati i prepoznati što nam On poručuje preko drugih, bez obzira da li su to hvale ili kritike. Svaka promjena na dobro polazi od nas samih i našeg pogleda na svijet jer svaki svetac je imao svoju prošlost, a svaki grešnik ima svoju budućnost. Nadovezao se na pročitano evanđelje koje nam govori da zaogrnemo Krista, što znači da budemo spremni na dobru promjenu što ćemo postići kad prepustimo da On bude središte našeg života i kad On bude naš Put, Istina i Život, što sigurno nije lako u ovo doba kada je sve podređeno trendu, a živjeti kršćanstvo danas nije u modi.
Nakon slavlja, Tomislav Vurušić, dipl.teolog i odgojitelj u Kući milosrđa Majmajola održao je prezentaciju „Očinstvo i majčinstvo – dva lica roditeljstva“ gdje se iznijela važnost uloge oca i uloge majke u odgoju djeteta.
Uslijedio je zabavni dio gdje su djeca iz župe Sv.Lucije pod vodstvom Mirjane Ferenčić iznijela recitatorske i scenske nastupe, a dječji zbor Mali od Sv.Jurja pod vodstvom Vesne Drndić otpjevo je nekoliko duhovnih pjesama.
Zahvaljujući dobrim ljudima i organizatorima, svi su se okrijepili hranom i pićem u zelenom parku oko crkve Sv.Lucije, a večer se dočekala uz razgovore, smijeh i pjesmu.
N.L.

Arhiva novosti i obavijesti

© Župa sv. Jurja i sv. Lucije Pazinske 2024.