Obilježen svjetski dan braka

Na inicijativu i pod pokroviteljstvom Svjetske zajednice bračnih susreta (Worldwide Marriage Encounter)1983.godine Svjetski dan braka obilježava se od 1983.godine , druge nedjelje u veljači, a u sve većem broju zemalja obilježava se i tjedan braka najčešće od 7. – 14. veljače. Od 2009. godine zahvaljujući suradnji Ureda HBK za obitelj i Hrvatske zajednice bračnih susreta i Hrvatska se pridružila tim zemljama, u nastojanju da se sve više otkriva vrijednost braka, njegov smisao i značenje,da se naglasi ljepota bračne vjernosti, žrtve i radosti u svakodnevnom bračnom životu To se prije svega odnosi na kršćanske supružnike, koji su pozvani doživljavati bogatstvo Božjeg plana za brak i obitelj.

Ove godine Svjetski dan braka poklopio se i sa danom kada slavimo Sv. Valentina .Taj dan, ta nedelja svečanije je proslavljena u župama Sveta Lucija i „Sv.Juraj“Stari Pazin.
U župi Sv.Juraj St.Pazin već je u četvrtak , prije Svjetskog dana braka održano Euharistijsko klanjanje za brak i obitelj.
U obje župe nedeljno euharistijsko slavlje su animirali bračni parovi čitajući misna čitanja i psalam, molitvu vjernika te prinošenjem prikaznih darova.
Velečasni Željko Zec istaknuo je u propovijedi važnost obitelji i skladnog braka za zajednicu i društvo koje samo na takvim zdravim temeljima ima izgleda odhrvati se potrošačkom i hedonističkom duhu ovog vremena u kojem živimo. Posebno je istaknuo da bračni parovi budu vjerni Stvoriteljevoj namisli, te da budu najprije oslonac u životu jedno drugome u dobru i zlu, u zdravlju i bolesti, a potom djeci čvrst oslonac sazrijevanja u životu i vjeri.
Posebno je bilo upečatljivo kad su vrlo poticajnu molitvu vjernika izrekli u Sv.Luciji petero supružnika i jedna supruga, sa bračnim stažom od 10 do 46 godina , te mladi bračni parovi:Okmaca i Mejak kod Sv.Jurja.
U Sv.Luciji prikazne darove su prinosili : mladi bračni par Nataša i Andrea Ladavac i to dvije spojene svijeće , podsjećajući da su muž i žena kao bračni par pozvani biti svjetlo u svijetu a najstariji bračni par koji je s nama svake nedjelje na misi – Milena i Anton Guštin sa 57. godina braka, prinjeli su na oltar vino i kruh, posebno ukrašen sa dva prstena i križem čime se željelo istaknuti da je ljubav snaga koja čuva bračno jedinstvo, pojačava spremnost za darivanje života za žrtvu, te nadahnjuje druge na vjernost i jedinstvo.
Na Starom Pazinu bračni par Kristina i Augustin Ravnić sa 3 godine braka, na oltar su prinjeli Bibliju, bračni par Mirjana i Elvis Švić sa 15 godina braka donjeli su svijeće, srebrni jubilarci u braku Mirjana i Lučano Ujčić prinjeli su vino, a na kraju bračni par Milena i Mirko Kalac, koji su nedavno proslavili zlatni pir, na oltar su prinijeli kruh.

Čini nam se da je važno ovom prilikom napomenuti da su i najmlađi – vjeronaučna djeca iz župe „Sv.Lucija“ shvatili koliko je važna obitelj, da bez obzira na godine svatko od nas može nešto učiniti da pomogne drugim obiteljima u nevolji, da ovaj svijet učini boljim mjestom za život.
Oni su samoinicijativno, sve što su prikupili u maškarama :slatkiše i novac kao i novac koji su dobili nakon što su prodali sakupljena jaja, darovali djeci iz obitelj Marinić iz Žminja, koja su nedavno ostala bez majke. Na taj su se način djeca priključili akciji odraslih župljana za pomoć spomenutoj obitelji.

Nakon tako sadržajnog i bogatog euharistijskog slavlja u obje župe su se okupljeni vjernici zadržali u ugodnom druženju uz kolače i piće, prema onoj staroj izreci: Ono što je lijepo je i Bogu milo!

Mirjana Ferenčić i Agneza Majić

Arhiva novosti i obavijesti

© Župa sv. Jurja i sv. Lucije Pazinske 2024.