Na Starom Pazinu održana 14. Dječja humanitarna priredba «DJECA ZA DJECU»

U nedjelju 28. siječnja 2024. u crkvi Sv. Jurja na Starom Pazinu održana je 14. Dječja humanitarna priredba «Djeca za djecu», u kojoj su sudjelovali vjeroučenici župa; Svetog Jurja i Svete Lucije Pazinske. Kao i ranijih godina ova je se priredba održava povodom dana Papinskih misijskih djela Svetoga Djetinjstva koji se inače obilježava na blagdan Bogojavljanja. Tada djeca širom svijeta pomažu drugu djecu u siromašnim zemljama.

Kroz program su nas vodile Eni i Jelena istaknuvši da je naša zadaća kao kršćana brinuti se o potrebama onih kojima je najteže; kroz hranu i materijalne stvari ali i kroz susret, razgovor, darovano vrijeme i pažnju. Ova priredba je jedan od pokušaja i načina življenja ljubavi prema Bogu i bližnjemu.
Program je bio ispunjen dječjim recitacijama, pjesmama i igrokazima uz koje smo se nasmijali.
Bilo je tu i mladih talentiranih svirača i sviračica na gitari, harmonikama, violinama, trubama, klarinetu i sintesaizeru.Dirljivo je bilo vidjeti prepunu crkvu, a još ljepše stepenice oko glavnog oltara ispunjene sa šezdesetak mladih izvođača kada su zajednički pjevali.

Ove godine se kao i lanjske na priredbi skupljao novac za Marijine obroke. Humanitarna organizacija «Marijini obroci» je dio međunarodnog projekta Mary’ s Meals koji u najsiromašnijim djelovimna svijeta u školama osigurava topli obrok za djecu. Većini te djece je to ujedno i jedini redoviti obrok u danu. Marijini obroci u Hrvatskoj zahvaljujući svojim donatorima imaju otvorenih 30 školskih kuhinja i to: u Malaviju 6, u Beninu 5, u Zambiji 18 i u Ekvadoru 1. Sve one skupa osiguravaju svakodnevno obroke za više od 21 000 djece. Topli obrok za siromašnu djecu na znači da mogu s time samo preživjeti već i učiti, napredovati i nadati se boljoj budućnost te se uz pomoć znanja izvući iz siromaštva.
Trenutno se sa prosječno 22 eura može jednom djetetu osigurati obrok tijekom cijele školske godine.

Na kraju bogatog programa Filip Ujčić, volonter Marijinih obroka, uručio je župniku Željku Zecu skupljeni dobrovoljni prilog( 1.101,00 euro) koji će zajedno sa novčanim prilogom od prodaje adventskih i božićnih ukrasa (880,00 eura) biti dostatan da prehrani 90- tero djece!!!
Župnik Zec je primljeni novac uručio voditeljici Istarskih volontera Marijinih obroka gđici. Dennis Mogorović koja se od srca zahvalila svim izvođačima, roditeljima i nonićima koji su se odazvali ovoj lijepoj priredbi. Napomenula je kako su Stari Pazin i Sveta Lucija mala mjesta s velikim srcem.

Vlč. Zec se zahvalio svima prisutnima kako izvođačima tako i gledateljima, katehisticama Agnezi Majić i Mirjani Ferenčić, vjeroučiteljici Idi Malnar te voditeljici dječjeg zbora «Mali od Sv. Jurja» Vesni Drndić koje su tijekom siječnja marljivo spremale djecu za ovaj nastup. Zahvalu je uputio i tehničkom osoblju Marinu Ujčiću i Draganu Jovičiću koji su odlično ozvučili pozornicu da svi mogu dobro čuti.

Po završetku župnikove zahvale, s pjesmom svih izvođača, a i publike; «Tamo gdje palme cvatu» u mislima smo bili u dalekim siromašnim krajevima sa bosonogom gladnom djecom kojima će naš doprinos barem malo olakšati svakodnevicu.
Stoga, krenimo dalje nadahnuti Kristovom riječi: «Ono što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste!»

Mirjana Ferenčić

 

Pogledajte fotogaleriju s priredbe

Arhiva novosti i obavijesti

© Župa sv. Jurja i sv. Lucije Pazinske 2024.