Papa najavio odreknuće od službe

Papa Benedikt XVI. najavio je jutros svoje odreknuće od papinske službe, prenio je Radio Vatikan. Papa je to učinio tijekom jutrošnjeg konzistorija povodom triju kanonizacija. Izjavu Svetog Oca prenosimo u cijelosti:

“Draga braćo, sazvao sam vas na ovaj konzistorij ne samo zbog triju kanonizacija, već i zato da vam priopćim jednu veoma važnu odluku za život Crkve. Nakon što sam se više put preispitao pred Bogom, došao sam do uvjerenja da mi moje snage, zbog poodmakle dobi, više ne dopuštaju vršiti na prikladan način moju papinsku službu. Veoma sam svjestan da se tu službu, zbog njezine duhovne naravi, mora obnašati ne samo djelima i riječima, već ništa manje patnjom i molitvom. No, u današnjem svijetu, izloženom brzim promjenama i potresanom veoma važnim pitanjima za život vjere, za upravljanje lađom svetog Petra i naviještanje evanđelja potrebni su također tjelesna i duševna snaga, koja se, posljednjih mjeseci, kod mene smanjila tako da moram priznati da nisam više sposoban dobro vršiti povjerenu mi službu. Zbog toga, duboko svjestan težine ovoga čina, u punoj slobodi, izjavljujem da se odričem službe Rimskog biskupa, nasljednika svetog Petra, koju su mi 19. travnja 2005. povjerili kardinali, tako da će od 28. veljače 2013., u 20 sati, stolica Svetog Petra biti upražnjena i morat će se sazvati – od strane onih kojima je to zadaća – konklave za izbor novog pape. Draga braćo, zahvaljujem vam od sveg srca za svu ljubav i rad kojima ste sa mnom nosili teret moje službe i molim oproštenje za sve moje pogreške. Povjerimo, sada, svetu Crkvu brizi Vrhovnog Pastira, Našega Gospodina Isusa Krista i zazovimo svetu Majku Mariju da svojom majčinskom dobrotom bude na pomoć ocima kardinalima u izboru novog pape. Što se mene osobno tiče, želim i ubuduće služiti svim srcem, čitavim životom posvećenim molitvi, svetu Crkvu Božju”, rekao je Papa u izjavi kojom se odriče papinske službe. (IKA)
———————————–
Kardinal državni tajnik i cijeli Kardinalski zbor iznenađeni Papinom odlukom o odstupanju s dužnosti
Najava pape Benedikta XVI. da je odlučio povući se s dužnosti potpuno je iznenadila kardinale. Susret s kardinalima (konzistorijem), na kojem je 11. veljače Papa najavio ostavku, bio je zapravo priprema za više kanonizacija. Odmah nakon objave Benedikta XVI. kardinal Angelo Sodano, dekan Kardinalskog zbora, Papi se obratio riječima: “Zvijezda vašeg pontifikata i dalje će blistati”. Kardinal je najavu o odstupanju primio “zbunjen i gotovo u nevjerici”, izvještava agencija Kathpress. Istodobno, istaknuo je Papinu “veliku ljubav prema Crkvi Božjoj”. “Bliže smo vam nego ikad u ovih briljantnih osam godina vašeg pontifikata”, istaknuo je kardinal Sodano uime konzistorija.
Kardinal državni tajnik, koji je bio očito pogođen, podsjetio je na izbor tada kardinala Josepha Ratzingera za novog papu 19. travnja 2005. godine. Tada je bio impresioniran kako je novi Papa bez oklijevanja prihvatio kanonski izbor, zazivajući “milosti od Gospodina i Marijin majčinski zagovor”.
Kardinal Sodano izrazio je radost izuzetnom mogućnošću slušanja “očinskoga glasa” Benedikta XVI. do kraja ovoga mjeseca, primjerice tijekom liturgije čiste srijede, koju će Papa slaviti za dva dana na rimskom Aventinu.
Misija ovoga Pape nastavit će se i dalje, kazao je dekan Kardinalskog zbora. Svojim svjedočenjem i molitvom Benedikt XVI. uvijek će biti blizu svim kršćankama i kršćanima. (IKA)

Arhiva novosti i obavijesti

© Župa sv. Jurja i sv. Lucije Pazinske 2024.