Kardinal Josip Bozanić u Pazinu i u našoj župnoj crkvi na obilježavanju 50. obljetnice mature

Nakon 50 godina u Pazinu se okupilo 14 maturanta koji su 1968. maturirali u pazinskom sjemeništu. Od 36 učenika iz te generacije na proslavu obljetnice došlo ih je 14. U toj generaciji bio je i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, koji je na okupljanje svoje generacije u Pazin stigao iz Rima. Osim maturanata na susret su došla i tri njihova odgojitelja mons. Ivan Milovan, biskup u miru, vlč. Nikola Radić i vlč. Rudi Koraca.

Nakon prozivke kojom je moderirao preč. Milan Mužina nazočni su ukratko ispričali čime se trenutno bave sada, a posebno su se osvrnuli na ono što se dogodilo u međuvremenu, od susreta u prigodi 40. obljetnice mature. Među živima iz te generacije je 10 svećenika koji djeluju u Istri, na Krku i u Sloveniji. Svećenici su mahom još aktivni župnici, a među laicima su pretežno umirovljenici koji su svoj radni vijek posvetili različitim profesijama u školstvu, gospodarstvu i državnim službama. Prisjetili su se pokojnih kao i onih koji nisu bili u mogućnosti odazvati se pozivu, a u razgovoru su često spominjali ravnatelj Sjemeništa mons. Božo Milanović, razrednik o. Jerko Valković, ali i drugi profesori.

Nakon zajedničkog fotografiranja ispred zgrade Pazinskog kolegija u kojem je djelovalo Sjemenište slavljenici su se uputili u Stari Pazin u župnu crkvu sv. Jurja i župu kojom upravlja preč. Željko Zec također maturant slavljeničke generacije. Nakon pozdrava domaćina, pozdrave porečkog i pulskog ordinarija mons. Dražena Kutleše prenio je biskupijski kancelar i slavljenik preč. Sergije Jelenić. Potom je kardinal Bozanić u suslavlju s biskupom Milovanom i ostalim nazočnim svećenicima predvodio misu, a osim maturanata prisustvovala joj je i skupina vjernika staropazinske župe.

Kardinal Bozanić je u uvodnom obraćanju istaknuo kako su posebno počašćeni što su na to okupljanje došla i tri odgojitelja. Prisjetio se i kako su kao sjemeništarci iz Pazina, koji se nalazi u dolini, rado dolazili na Stari Pazin, smješten na lijepoj osunčanoj uzvisini.

– Naše je pravo i dužnost zahvaliti Bogu za sve ove godine života od mature do danas, za sve što smo u životu učinili i postigli. Spominjemo se danas onoga što smo proživjeli ovdje u Pazinu, iako početak u novoj nepoznatoj zajednici nije uvijek lagan, s vremenom smo uvidjeli što smo sve primili ovdje. Mi danas okupljeni možemo sigurno reći da smo mnogima nastanjeni, mnogima koji su nam govorili, koji su nas poučavali, koji su nam pokušali prenijeti nešto što se nije temeljilo na ljudskoj mudrosti, nego na Isusovoj mudrosti, na mudrosti Evanđelja. Ovdje u Pazinu s pravom trebamo zahvaliti za sve ono što je Pazinsko sjemenište u ono vrijeme učinilo ne samo za Crkvu u Istri, u Krčkoj biskupiji, u tada Riječko – senjskoj biskupiji nego i općenito šire za Crkvu. Bio je Pazin tada jedno vjersko i kulturno središte, rekao je kardinal ističući ulogu mons. Antuna Heka koji je ustrajao na tome da u zgradi sjemeništa započne s radom Pazinski kolegij koji na određeni način nastavlja istu misiju.

Po završetku misnoga slavlja slijedilo je zajedničko fotografiranje, a slavljenici su nastavili druženje uz zajednički objed. Ovaj zlatni jubilej koji nastavlja niz potvrda je značaja Pazinskog sjemeništa kao vjerskog i kulturnog središta iz kojeg su proizašli ne samo mnogi vrijedni svećenici već i brojni drugi istaknuti članovi zajednice poput liječnika, poduzetnika, novinara i drugih aktivnih javnih ličnosti koje su u turbulentnim vremenima druge polovice 20. stoljeća svojim radom i zalaganjem doprinosili boljitku i općem dobru naroda na ovim našim prostorima, ali i šire.

Glas Istre, 17.10.2018.

Arhiva novosti i obavijesti

© Župa sv. Jurja i sv. Lucije Pazinske 2024.