Inicijativa “U ime obitelji” zatražit će referendum o definiranju braka

Uz potporu svih većih vjerskih zajednica građanska inicijativa “Uime obitelji” započinje, kako je izvijestio portal Glasa Koncila, za dva tjedna na više od dvije tisuće lokacija prikupljati 375 tisuća potpisa kojima se želi zatražiti raspisivanje referenduma o unošenju odredbe u hrvatski Ustav po kojem je brak jedino životna zajednica žene i muškarca.

Najavili su to na konferenciji za novinare u zagrebačkom hotelu “Westin” u srijedu 24. travnja predstavnici građanske inicijative koja okuplja pojedince, obitelji i građanske udruge koje promiču općeljudske vrijednosti.

“Brak je temelj obitelji, a obitelj je temelj društva. Prema brojnim studijama upravo je brak najidealnije mjesto za dobivanje djece i njihovo odgajanje. Prikupljanje potpisa i referendum prilike su da se u demokratskom ozračju čuje što misle građani naše zemlje. Naša istraživanja pokazuju da gotovo 90% ispitanika drži da je brak zajednica muškarca i žene i želimo da referendum potvrdi mišljenje i volju naroda”, rekla je Željka Markić.

O pravnim pitanjima organiziranja referenduma govorio je odvjetnik Krešimir Planinić istaknuvši kako su s detaljnim pripremama za inicijativu “Uime obitelji” započeli još prije godinu dana. Za raspisivanje referenduma potrebno je prikupiti potpise deset posto birača u razdoblju od 12. do 26. svibnja, naglasio je Planinić te naveo da će afirmativno referendumsko pitanje glasiti: “Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?”

Da građanska inicijativa “Uime obitelji” okuplja bez obzira na političke, stranačke i ideološke razlike osobe koje žele zaštiti ugroženost vrijednosti obitelji, potvrdili su u svom izlaganju povjesničar s Instituta “Ivo Pilar” dr. Zlatko Hasanbegović i Hrvoje Vargić iz udruge “World Youth Alliance”.

S konferencije za novinare organizatori su uputili poziv volonterima koji žele pomoći na mjestima prikupljanja potpisa, jer je upravo to najzahtjevniji organizacijski dio projekta.

Ika.hr

Arhiva novosti i obavijesti

© Župa sv. Jurja i sv. Lucije Pazinske 2024.