Hodočašće župljana Starog Pazina i Sv. Lucije Pazinske

Već uhodana godišnja hodočašća župljana Sv. Jurja iz Starog Pazina i Svete Lucije Pazinske ove je godine omela pojava zarazne bolesti COVID- 19. Župljani su već bili uplatili akontaciju za planirana hodočašća na Visovac i u Poljsku. No od toga se moralo odustati, ali župljani uporni u svom naumu nisu željeli da im se novac vrati već, da se nešto organizira u Istri. I tako se 19. rujna 2020. grupa hodočasnika predvoðena župnikom Željkom Zecom uputila najprije na Brijune. Tamo smo uz pratnju vodičkinje razgledali zološki vrt na otvorenom, Titov muzej, botanički vrt a posebno nas se dojmila crkva sv. Germana na čijim se zidovima izmeðu ostalih kopija fresaka nalazi i nama bliska, kopija freske «Ples mrtvaca « iz Berma. A i sam oltar je napravljen u prirodnoj veličini, ali naravno kopija prave «Baščanske ploče».

Potom smo nakon okrepe posjetili poznato hodočasničko mjesto – Crkvu Sv. Foške pokraj Batvači. Domaćin nam je tu bio župnik Marijan Jelenić koji nas je upoznao sa životom Sv. Foške te o brojnim čudesnim ozdravljenjima koja se dešavaju u ovom svetištu. Nakon razgledavanja zavjetnih darova i paljenja svijeća u podnožju križa koji je za tu namjenu postavljen izvana pokraj crkve, nastavili smo svoje hodočašće s istim domaćinom i to u velebnu vodnjansku crkvu sv. Blaža. Ova je crkva jedinstvena u svijetu, jer se u njoj čuvaju mnogobrojne relikvije svetaca. Sama veličina spomenute crkve je impozantna i odiše nekom posebnom svetošću i mirom. No nitko nije ostao ravnodušan nakon što smo iza oltara razgledali nekoliko neraspadnutih tijela svetaca uz koje nam je i vlč. Jelenić pričao njihove životopise. Uz to smo imali prilike vidjeti i muzej raznih predmeta koji su se nekad davno koristili u liturgiji kao što su relikvijari, staro svećeničko ruho vezeno zlatnim nitima i mnoge druge zanimljive predmete između kojih je i trn iz Isusove krune. Posebno nas je obradovalo i to da nam je vlč. Jelenić pokazao jedan primjerak vrlo vrijedne knjige koju je dao tiskati, a u kojoj je svaki predmet iz ove osebujne zbirke dokumentiran i popraćen fotografijom.

Naše hodočašće po Istri zaključili smo Sv. Misom na Velom Vrhu U Puli koju je predvodio naš župnik Željko Zec, koji je tu proveo svojih prvih 26 godina svećeništva te je ovdašnju crkvu u više navrata sa župljanima proširivao i dograðivao. Naravno da su nas, a osobito njega, tu dočekali srdačni domaćini s kojima smo nakon euharistijskog slavlja uz čašćenje i pjesmu zaključili naše ovogodišnje jednodnevno hodočašće kroz južni dio naše biskupije. (Mirjana Ferenčić)

Arhiva novosti i obavijesti

© Župa sv. Jurja i sv. Lucije Pazinske 2024.