Župa Stari Pazin

“Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini” i ove godine obilježavamo na treću korizmenu nedjelju, 8. ožujka 2015. godine. Ova se akcija provodi već devetu godinu. Naziv ovogodišnjeg tjedna solidarnosti je “Nositi Isusovu ljubav”. Cilj je upoznati stanje Katoličke Crkve i Hrvata u BiH i prikupljenim materijalnim sredstvima pomoći biskupijskim i nacionalnom Caritasu u Bosni i Hercegovini, te posvjedočiti zajedništvo s braćom. Milostinja nedjelje 8. ožujka 2015. u cijelosti se dostavlja u tu svrhu.

Korizmena hodočašća u porečku i pulsku katedralu – (Pokorničko bogoslužje, pojedinačne ispovijedi, pobožnost Križnog puta i sveta misa)

Treće korizmene nedjelje, 8. ožujka 2015. održat će se Korizmeno hodočašće u porečku katedralu za dekanate: buzetski, pazinski, pićanski, porečki, rovinjsko-kanfanarski i umaško-oprtaljski. Početak u 16,30 sati. Svetu misu će predvoditi porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša.

Četvrte korizmene nedjelje, 15. ožujka 2015. održat će se Korizmeno hodočašće u pulsku katedralu za dekanate: labinski, vodnjanski i pulski. Početak u 16,30 sati. Svetu misu će predvoditi porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša.
Pojedine župe mogu se i same odlučiti u koju će katedralu hodočastiti. Molimo da se dekani međusobno dogovore o pripravi i sudjelovanju, bilo svećenika, bilo vjernika.

19. ožujka 2015. Sveti Josip – Dan očeva. Prigoda je da se progovori o važnosti očeva u obiteljima, o odgoju. Moglo bi se po župama organizirati, osobito s djecom ili mladima i kakav prigodan program.

Križni put mladih u Gračišću 21. ožujka 2015. Neposredna priprava mladih za Veliki Tjedan i Vazmeno trodnevlje može biti i pobožnost Križnog puta za mlade koja se organizira već više godina u Gračišću. Dobro bi bilo preporučiti i mladima iz naših župa da se pridruže. Početak je u 10 sati.

Uskrsne ispovijedi. Omogućimo svojim vjernicima da osobito po sakramentu pomirenja dožive milosrdnog Oca koji je velikodušan u praštanju. Dogovorimo se za uskrsne ispovijedi po župama.

Veliki četvrtak – Pozivamo sve naše svećenike, redovnike i bogoslove da na Veliki četvrtak, 2. travnja 2015. g. sudjeluju na Misi posvete ulja u porečkoj katedrali u 10 sati. Za misu treba ponijeti albu i štolu bijele boje. Nakon svete mise uzet ćete „sveta ulja“ za svoje župe. Na kraju slavlja svi su pozvani na agape.

Veliki petak – milostinja za Svetu Zemlju. Na Veliki petak se u katoličkom svijetu skupljaju milodari za potrebe očuvanja svetih mjesta u Svetoj Zemlji. Neka svećenici na Veliki petak, 3. travnja 2015. g, pozovu vjernike da tog dana (kod ljubljenja križa ili, nakon obreda, kod „Božjeg groba“) daju svoj dar za pomoć kršćanima u Svetoj Zemlji.
Potičemo sve svećenike da vjernike upozore i na održavanje posta i nemrsa. Osobito treba protumačiti smisao i posta i nemrsa.

2. nacionalni obiteljski dan – 19. travnja 2015. na Trsatu. Potičemo sve župnike da se na razini župa i dekanata pripremimo za taj dan. Predlažemo da se u župama u tom vidu na temu obitelji organiziraju pobožnosti Križnog puta, krunice, klanjanje pred Presvetim i sl. Na razini dekanata predlažemo dva susreta: jedan u korizmi, a drugi u vazmeno vrijeme.

Hodočašće pjevača u Mariju Bistricu, subota 21. ožujka 2015. godine. Preporučamo župnicima da prate svoje pjevače koji su nastupali na susretima zborova i koje su prijavili vlč. Mladenu Matiki u Pazinu.

Biskupsko priznanje. Pozivamo sve svećenike da i za ovu godinu predlože po jednog kandidata iz dekanata za Biskupsko priznanje. Neka to bude osoba koja se ističe svojim zalaganjem, požrtvovnošću i ljubavlju za dobro i napredak mjesne Crkve. Župnik neka pismeno obrazloži zašto se ta osoba predlaže, a dekan neka dostavi Ordinarijatu do kraja lipnja 2015. godine.

Dražen Kutleša,
biskup

Copyright Župa sv. Jurja i Župa sv. Lucije 2012. - 2016. | Izrada web stranica: Netlex