Župa Stari Pazin

Zornice u vrijeme došašća u župnoj crkvi Svetog Jurja na Starom Pazinu u 6 sati ujutro imaju neku posebnu draž. Jedni jedva čekaju da pođu na tu ranu jutarnju Sv.Misu u svitanje dana da duhovno osvježeni krenu u novi radni dan. Nekima je teško misliti na te dane jer, iako bi htjeli prisustvovati zornicama, iz nekog im je razloga teško rano ustajati svaki dan. Neki vjernici često i ne znaju što zornice znače. Oni rano ustaju, odlaze na posao i tko da još misli na svoju religioznu dimenziju u rano jutro..

Što je to zornica? Zornica je naziv za rane jutarnje mise koje se slave u svitanje dana u vrijeme došašća. Drugi narodi za ove rane mise nisu pronašli vlastito ime već ih nazivaju latinskim imenom rorate, od riječi ulazne misne pjesme „Rorate caeli desuper et nubes pluant justum“  – “Rosite nebesa odozgor i oblaci Pravednog daždite”, koja preriče tekst starozavjetnog proroštva o spasenju (Usp. Iz 45, 7-8).,

Mise zornice nastale su vjerojatno već u 5. stoljeću, a riječ je o adventskim zavjetnim misama slavljenima na čast Blažene Djevice Marije. One su plod vjerničkog duha, bogate sadržajem, jer prepjevaju proročanstva biblijskih proroka o Kristovom dolasku, a posebno ulogu Djevice Marije nazivajući je najljepšim imenima zbog njezine majčinske uloge u Isusovom dolasku. U početku su slavljene samo u subote došašća, no s vremenom su se počele slaviti i radnima danima. U prijašnjim vremenima zornice su bile uvriježene u sjevernim hrvatskim krajevima, a danas su prisutne u čitavoj Hrvatskoj.

Prije liturgijske obnove Drugog vatikanskog sabora liturgijska boja misa zornica, zbog njihova marijanskog obilježja bila je bijela, a ne ljubičasta. Danas, budući da zornice više nisu zavjetne mise na čast Blažene Djevice Marije već redovite adventske mise, njihova liturgijska boja je ljubičasta.

Mise zornice simboliziraju budnost kršćana u vremenu priprave za Božić, ali i budno iščekivanje konačnog Kristovog dolaska na kraju vremena. Kršćani nastoje bdjeti nad svojim životom, ali i nad tuđim životima kako ne bi izgubili vječni život. U došašću je potrebna budnost i molitva, ali se ne smije zaboraviti radost; jer došašće je ponajprije radosno vrijeme.

Tako očekujući u svojim zornicama Božić, kršćani očekuju dolazak boljeg društva, dolazak mira, razumijevanja među ljudima, dobrote i topline u srcima.

Dođi i ti na zornicu, u zoru svojih osjećaja, savjesti i duše.

Copyright Župa sv. Jurja i Župa sv. Lucije 2012. - 2016. | Izrada web stranica: Netlex