Dođi i ti na zornicu

Zornice u vrijeme došašća imaju neku posebnu draž. Jedni jedva čekaju da pođu na tu ranu jutarnju Sv.Misu u svitanje dana da duhovno osvježeni krenu u novi radni dan. Nekima je teško misliti na te dane jer, iako bi htjeli prisustvovati zornicama, iz nekog razloga ne mogu odolaziti na nju. Neki vjernici često i ne znaju što zornice znače. Oni rano ustaju, odlaze na posao i ne razmišljaju o svojoj religioznoj dimenziji u rano jutro..

Što je to zornica? Zornica je naziv za rane jutarnje mise koje se slave u svitanje dana u vrijeme došašća. Nastale su vjerojatno već u 5. stoljeću, a riječ je bila o adventskim zavjetnim misama slavljenima na čast Blažene Djevice Marije. Bogate su sadržajem jer prepjevaju proročanstva biblijskih proroka o Kristovom dolasku, a posebno ulogu Djevice Marije nazivajući je najljepšim imenima zbog njezine majčinske uloge u Isusovom dolasku. U početku su slavljene samo u subote došašća, no s vremenom su se počele slaviti i radnim danima. Danas su zornice redovite adventske mise, a njihova liturgijska boja je ljubičasta.

Mise zornice simboliziraju budnost kršćana u vremenu priprave za Božić kada Isus dolazi da bi se susreo sa svakim od nas. Tako očekujući u svojim zornicama Božić, kršćani očekuju i dolazak boljeg društva, dolazak mira, strpljivosti i razumijevanja među ljudima, dobrote i topline u srcima.

Dođi i ti na zornicu, u zoru svojih osjećaja, savjesti i duše.

Arhiva novosti i obavijesti

© Župa sv. Jurja i sv. Lucije Pazinske 2024.