Djeca ministranti i čitači Župe sv. Lucije na otoku Cresu

Djeca ministranti i čitači župe Sv.Lucija na Pazinskom polju u utorak 23.8.2016.godine poveli su svoje roditelje i župnika Željka Zeca na kratku duhovnu obnovu, učenje i zabavu na lijepi otok Cres, u mjesta Cres, Lubenice i Valun.

Duhovni program započeli smo zajedničkom molitvom u franjevačkom samostanu i crkvi, koji skladom svoje arhitekture i dahom prošlosti omogućuju duhovni odmor i mir, a vrt s maslinama, ljekovitim biljkama i cvijećem pridonosi smiraju tijela. Gvardijan o. Zdravko Tuba proveo nas je kroz samostan koji odiše franjevačkom tradicijom s izraženim intelektom, pa se tako u prizemlju velikog klaustra nalazi muzej s impresivnim likovnim umjetninama, a čuva i vrijedan namještaj, primjerke povijesnog misnog ruha, razne liturgijske uporabne predmete, te nekolicinu inkunabula od kojih se ističe prva tiskana knjiga na hrvatskom tlu, primjerak Senjskog misala iz 1494. tiskana glagoljicom. Na zidu samostana zanimljiva je točna sunčana ura, a u malom klaustru bunar na kojem se nalazi prvi creski grb.

Naš creski domaćin Daniele Surdić proveo nas je kroz staru gradsku jezgru gdje smo vidjeli ostatke gradskih zidina unutar kojih je grad živio, gradsku ložu sa stupom sramote, palače creskih patricija, crkvu Sv.Sidra – zaštitnika grada Cresa i župnu crkvu Sv.Marije iz XV stoljeća, pa smo na taj način naučili nešto o povijesti života u Cresu.

Zabavni dio nastavili smo u vjetrovitim i bajkovitim Lubenicama starim preko 4000 godina čiji se nestvaran i nezaboravan pogled otvara u beskrajno plavetnilo. Valun nam je bio posljednje odredište gdje su se djeca, nakon što smo posjetili crkvu Sv.Marka u kojoj se čuva Valunska ploče iz XI st, jedan od najstarijih hrvatskih glagoljskih spomenika, okupala i osvježila u bistrom moru kojim smo cijeli dan bili okruženi.

Zahvalni domaćinima o.Zdravku Tubi, Danieleu Surdiću, Nikolinu Salkoviću, našem župniku i Bogu, proveli smo jedan divan dan, a sretno smo stigli kućama u kasnim večernjim satima radosni zbog druženja i duhovno obogaćeni novim spoznajama.

N.L.

Arhiva novosti i obavijesti

© Župa sv. Jurja i sv. Lucije Pazinske 2024.