Župa Stari Pazin

Djeca ministranti i čitači župe Sv.Lucije na Pazinskom polju proveli su utorak 22.8.2017.godine sa svojim roditeljima i župnikom vlč.Željkom Zecom u kratkoj duhovnoj obnovi, kulturnom učenju i zabavi na lijepim otocima Cresu i Lošinju, u mjestima Osor i Mali Lošinj.
Odmor od dugog puta zaustavio nas je u Osoru, vječnom malom gradu na jugu otoka Cresa uz kojeg je u prapovijesno doba prokopan kanal između otoka Cresa i Lošinja, a koji je obilježio nastanak ovoga naselja, njegov procvat, a poslije i propast. Na svakom koraku nalaze se ostaci davne prošlosti, a naučili smo nešto o najslavnijem stanovniku ovoga grada, Sv. Gaudenciju.
Kroz župnu crkvu B.D. Marije u Malom Lošinju proveo nas je domaćin kapelan vlč.Franko Markulić, ispričavši nam zanimljiv otočki život svećenika, te zgode i nezgode s putovanja ka župljanima na obližnje male otočiće bez obzira na vremenske uvjete, a nakon ručka popodne smo proveli u osvježenju u bistrom moru i šetnji po uvali Čikat.
Na kraju smo posjetili Muzej posvećen jednom eksponatu, brončanom kipu Apoksiomenu iz 1. ili 2.st.pr.Kr, slučajno pronađenog u moru pokraj Lošinja prije dvadesetak godina. Muzejski postavljena priča i Apoksiomenova ljepota nikoga nije ostavila ravnodušnim.
Zahvalni Bogu, proveli smo jedan divan dan u dobrom raspoloženju, radosni zbog druženja, duhovno i kulturno obogaćeni novim spoznajama.
N.L.

Copyright Župa sv. Jurja i Župa sv. Lucije 2012. - 2016. | Izrada web stranica: Netlex