Djeca iz Starog Pazina i Svete Lucije Pazinske pomažu graditi sirotište u Tanzaniji

Djeca iz Starog Pazina i Svete Lucije Pazinske
pomažu graditi sirotište u Tanzaniji

Već tradicionalno se početkom siječnja u župnoj crkvi na Starom Pazinu održava humanitarna priredba “Djeca pomažu djeci“ u kojoj sudjeluju vjeronaučna djeca župa Sv. Juraj i Svete Lucije Pazinske.
Na blagdan Bogojavljanja se slavi dan Papinskog misijskog djela sv. Djetinjstva, to je blagdan djece koja žive radost vjere i mole da Isusovo svjetlo dopre do njihovih vršnjaka diljem svijeta. Djelo sv. Djetinjstva želi probuditi u djeci želju da budu misionari, a da pritom ne trebaju putovati u daleke zemlje.

U ovogodišnju priredbu koja se održala 14. siječnja 2018. uvela nas je voditeljica Matea Tomišić uz pozdravnu riječ te mješoviti pjevački zbor “Sv. Juraj“. Pjesmom se nadovezao dječji zbor “Mali od sv. Jurja“ pod vodstvom Vesne Drndić. Autorskim stihovima program je obogatila naša pjesnikinja Ana Krnjus. Nakon nje dramska skupina iz Župe sv. Lucije Pazinske izvela je igrokaz “Posjet hladnoj zemlji“. Borna Lakošeljac razveselio nas je svojom svirkom na harmonici. Potom smo se nasmijali uz kratki igrokaz “Oče naš” u kojem su nam Jelena i Roko na šaljiv način predočili značenje naše svakodnevne molitve Oče naš.
Pjesmom “Moj otac” suze je prisutnima izmamila izvrsnom izvedbom naša mlada pjevačica Anja Fakin. Uslijedio je skeč dramske skupine Sv. Jurja “Za šalicu mlijeka”. Ponovno je zapjevala Anja, sada kao pratnja sestri Nini u pjesmi “Reci Marijo”, nakon čega je ispunjenom crkvom odjaknuo veliki aplauz. I na kraju je dramska skupina sv. Jurja izvela zahtjevni igrokaz “Bog koji dolazi” u kojem je sudjelovalo sedamnaestero djece koji su nam prikazali kako za sreću ne treba puno…

Između pojedinih točaka voditeljica Matea upoznala nas je s radom udruge “We are one” iz Kanfanara za koju su se ove godine na ovoj priredbi sakupljale donacije. Osnivači su bračni par Anamarija i Filip Marić koji iza sebe imaju nezaboravno iskustvo volontiranja, putovanja i obilaska brojnih sirotišta diljem Afrike. A ispred sebe imaju veliki plan da na zemljištu koje su nedavno kupili u Tanzaniji izgrade dom za napuštenu, odbačenu i djecu bez roditelja. Željeli bi imati samoodrživo sirotište koje bi imalo kapacitet od 60 štićenika o kojima bi se skrbilo od rođenja pa do njihove punoljetnosti.
Ponosni smo da su i naša djeca dala doprinos ispunjenju njihove vizije.
Na kraju programa prisutnima se obratio župnik Željko Zec zahvalivši svima na prisutnosti, a posebno izvođačima i njihovim voditeljima. Istaknuo je kako su ova djeca veliko bogatstvo ovih dviju župa te kako na taj način u njima raste duh božićnog Djeteta – djeteta misionara. Tako sazrijevaju u svom kršćanskom životu i postaju čudo evangelizacije za svoje obitelji, svoje vršnjake i župnu zajednicu.
Župnik Zec je potom bračnom paru Marić uručio iznos od 5.470,00 kuna, koliko je prikupljeno za vrijeme ove priredbe, nakon čega su se i oni kratko obratili prisutnima. Pričali su o svom životu i radu u Tanzaniji u koju se vraćaju narednih mjeseci te o poteškoćama s kojima se susreću.

Ovo je prekrasno nedjeljno popodne završeno svečanim blagoslovom djece koji je izrekao župnik i podjelom darova koje su također pripremila djeca za djecu, na način da je svatko umotao i donio neku igračku koju više ne koristi uz nekoliko slatkiša. Tako svi su nešto dali i svi su nešto dobili, jer za sreću ne treba puno…

Rastali smo se puni dojmova uz one Isusove riječi:
“Dajte i dat će Vam se: mjera nabijena, natresena, preobilno dat će se u krilo vaše, jer mjerom kojom mjerite i vama će se zauzvrat mjeriti. (Lk.6,36-38.)

Mirjana Ferenčić

PS: Ako netko od čitatelja želi pomoći udruzi “We are one” i mladom bračnom paru Marić koji je vode, svoje donacije mogu poslati na broj žiro računa HR 0523600001102625664 i tako postati dio njihove humane priče.

 

Arhiva novosti i obavijesti

© Župa sv. Jurja i sv. Lucije Pazinske 2024.