Četvrti i peti dan Misija

U srijedu su se u župi sv. Jurja nastavile Misije s misionarom fra Ivanom Matićem koji se nakon susreta s obiteljima i osobnih razgovora, u 18h u crkvi sv. Jurja nadovezao na nagovore o Božanskom milosrđu od prethodnog dana. U 19 sati uslijedilo je euharistijsko slavlje koje se nastavilo meditativno-molitvenim zahvalama Kristu uz klanjanje Presvetom. Svečani ugođaj upotpunili su bračni par Davor i Vesna Terzić prateći fra Matića duhovnim pjesmama.

U četvrtak dolazi vicerektor riječke bogoslovije p. Marko Stipetić, katolički svećenik u kongregaciji Misionara Srca Isusova. U jutarnjim satima posjećuje obitelji i bolesne u Velom i Malom Ježenju u župi sv. Lucije a u 15:30 u Malom Ježenju svečano blagoslivlja novosagrađenu zavjetnu kapelicu obitelji Josipa i Mirjane Ferenčić posvećenu Majci Božjoj Međugorskoj. Zavjetna kapelica nalazi se na mjestu gdje su se nekada mještani pozdravljali i opraštali jedni od drugih, a sada ona ima istu svrhu, da ljudi dolazeći k njoj izmole oprost.
U 17:30, nakon okupljanja kod križa na Malom Ježenju, započinje procesija prema crkvi sv. Lucije, moleći krunicu i pjevajući uz Vesnu Drndić i bračni par Terzić. Procesija se na trenutak zaustavlja uz kapelicu na Velom Ježenju, te nastavlja prema rodnoj kući Jurja Dobrile, najvećeg istarskog biskupa, gdje bračni par iz Velog Ježenja Davor i Mila Krizmanić polažu cvijeće uz njegov spomenik, a župnik vlč. Željko Zec ističe njegovu važnost za mali istarski narod nadajući se da će iz iste župe opet niknuti tako veliki svećenik kakav je bio biskup Dobrila. Nastavljajući prema crkvi, procesija se na trenutak zaustavlja na obnovljenom križu na Velom Ježenju odajući počast svima onima koji su sudjelovali u gradnji ovih znamena.

U 18:30 u crkvi sv. Lucije, p. Stipetić počinje nagovor o svom životu i misionarskom zadatku u Rusiji gdje su ga zadivile katoličke zajednice koje su se održale kao podzemne Crkve, iako zbog političke situacije i progona nisu imale svećenika. Dao nam je na znanje da mi živimo privilegiranim životom zbog toga što slobodno živimo u živoj zajednici. Trebamo blagoslivljati svećenike jer ih je malo i moliti za njihove pozive. Isus je obilazio gradove i sela pozivajući muževe i žene da postanu Njegovi učenici, tako čine i misionari.
Vrlo živopisno poručio nam je da živimo svoje živote tako da se čovjek kraj nas ne osjeća zaboravljenim i napuštenim i ako uspijemo barem dio toga ostvariti, opravdali smo naš poziv pred samim sobom i pred Bogom. Danas Isus i tebe poziva. Ako si sada spreman upitati Isusa: Učitelju – gdje stanuješ? On će i tebi reći: Dođi i vidi! I po glasu Crkve, on nikada ne prestaje pozivati: jer odgovor na poziv daje život.
Nakon euharistijskog slavlja, p. Stipetić susreo se s krizmanicima, mladima i mladim bračnim parovima iz obiju župa.

N.L.

Arhiva novosti i obavijesti

© Župa sv. Jurja i sv. Lucije Pazinske 2024.