Anđeli donijeli nove ministrantske haljinice

Na nedjeljnom misnom slavlju u župi Sv.Lucije na Pazinskom polju dana 23.kolovoza 2015.godine bilo je nešto drugačije nego inače. U prepunoj crkvi vlč.Željko Zec predvodi Sv.Misu, oko njega dvadesetak vjeronaučne djece svih uzrasta. Ispred oltara šest lijepo obučenih ministranata okrenutih narodu, a ispred njih dolaze troje majne djece koje objašnjavaju situaciju.

Djeca su nam poručila da ih stariji mještani koji se savjesno brinu o održavanju crkve i okoliša potakli svojim primjerom da i oni stvore svijest o brizi za svoju crkvu. Kako su aktivni kod sudjelovanja u liturgijskim slavljima, osjetili su potrebu zamjene dotrajalih ministrantskih haljinica. Kao što to obično biva, nedostajalo je financijskih sredstava, ali ne ideja, želje i volje.

Sredinom svibnja na poziv naše župljanke Nataše Ladavac u goste nam je došla Jasmina Jerman, članica društva likovnih stvaratelja. Soje umijeće slikanja podijelila je s našom djecom te ih uputila kako slikati u tehnici akril na platnu. Bili su to posebni i prošireni satovi vjeronauka. Tema slikanja bili su anđeli, na način kako ih djeca osjećaju i vide. Slike su se nakon toga vrlo brzo prodale, a kupovale su se kao prigodni pokloni za rođendane i godišnjice. Od dobivenih novaca sašiveno je pet novih ministrantskih haljinica čije modele i veličinu su djeca sama odabrala.

Djeca su bila ponosna na svoje učestvovanje i iskustvo kako djelovati u zajednici na dobrobit svih članova. Pokazali su nam da godine i uzrast nisu važni. Posebno se raduju da njihove slike s potpisom krase nečije sobe i stanove.A kako je bilo prilikom stvaranja ovih malih umjetničkih radova mogli smo pogledati nakon Sv.Mise u parku ispred crkve, gdje su na „sušilu“, tj.na špagi bile prikvačene kvačicama fotografije učesnika i nastanka radova, te nekoliko slika.Nadajmo se da će ova djeca svojim ponašanjem, pobožnošću i revnošću biti drugima na poticaj kako se s poštovanjem odnositi jedni prema drugima, a osobito prema domu Gospodnjem, te da će u život ponijeti prave vrijednosti i lijepe uspomene iz djetinjstva.

Mirjana Ferenčić

Arhiva novosti i obavijesti

© Župa sv. Jurja i sv. Lucije Pazinske 2024.