Riječ župnika: Advent 2014.

Poštovani župljani

Zasigurno najradosnije vrijeme liturgijske godine za nas je vrijeme došašća. Ono budi u nama djetinje osjećaje ljepote obiteljskog života, radost rođenja Djeteta te osjećaj ispunjenja onoga što dolazi.
Posebnost vremena došašća je zapravo dinamika iščekivanja. To su nam snažno dozvali u svijest liturgijski tekstovi 1. nedjelje došašća. 2. nas nedjelja potiče na pripravljanje puta, 3. nam predstavlja mesijansko vrijeme a 4. nedjelja došašća nas podsjeća da je Mesijin dolazak blizu.


Zato nas vrijeme došašća angažira da mislimo o sebi te potiče na veće vjerničko zajedništvo. Početak tog zajedništva dijelimo ranim misama zornicama.
U ovom došašću pred nama su važni događaji: 13. prosinca častimo sv. Luciju. Župa sv. Lucije se na to priprema trodnevnicom:

  • 11. prosinca u četvrtak u 16.30 sati – sveta krunica i misa, predvodi preč. Milivoj Koren
  • 12. prosinca u petak u 16.00 sati – zajednička priprava na sv. ispovijed i ispovijed, potom sv. misa i kraće klanjanje, predvodi pater Josip Euzebije Knežević
  • 13. prosinca u subotu u 9.30 tiha misa, predvodi župnik a svečanu sv. misu u 11 sati, predvodi msgr. Ivan Milovan, biskup u miru.
    Poslije sv. mise blagoslov spomen obilježja (zidna ploča) na rodnoj kući msgr. Josipa Pavlišića, nadbiskupa riječkog i metropolite. u Srbljanima. Nastojmo svi prisustvovati.

20. prosinca održat će se humanitarni koncert u sportskoj dvorani pazinskog kolegija u 17. sati. Koncert se drži u čast 100 godina rođenja nadbiskupa Josipa Pavlišića a u korist udruge slijepih Istarske županije.
Članovi župnih Caritasa imaju ulaznice. Cijena je 30 kuna. Onaj koji bi želio pomoći slijepe a neće sudjelovati na koncertu, može svoj doprinos ostvariti „posebnom ulaznicom“ – sličicom. Podržimo ovu akciju koncerta svojim prisustvom kao naše crkveno sudjelovanje u javnosti.

Nakon božićnih blagdana, 27. prosinca, u župnoj crkvi sv. Jurja u 17 sati održat ćemo prigodnu akademiju kao župnu svečanost u čast:

  • 100 godina rođenja nadbiskupa Josipa Pavlišića
  • 50 godina smrti msgr. Josipa Antuna Ujčića, nadbiskupa Beogradskog
  • 50 godina sviranja u župnoj crkvi gosp. Bruna Gortana

Ovakvi su jubileji rijetki, imamo čast sudjelovati, uključimo se i ne propustimo priliku.

Željko Zec, župnik

Arhiva novosti i obavijesti

© Župa sv. Jurja i sv. Lucije Pazinske 2024.