Župa Stari Pazin

U nedjelju 4. listopada 2020. u novosagrađenom Društvenom domu «Dr. Juraj Dobrila» u Ježenju koji je otvoren i po rukama biskupa mons. Ivana Milovana 20. lipnja ove godine svečano blagoslovljen, održano je predstavljanje knjige tj. zbirke poezije gotovo svih istarskih pjesnika pod nazivom «Istarska besida je duši lik».

Ovom je manifestacijom ovaj dom «kršten» te je postao ne samo mjesto okupljanja lokalnog stanovništva, već mjesto društvenih kulturnih zbivanja središnje Istre. Ispred doma na prekrasnom vidikovcu s primjereno razmaknutim stolicama u publici i poštivajući epidemiološke mjere prisutnima je dobrodošlicu u ime domaćina zaželjela Mirjana Ferenčić koja je ujedno i grafička urednica knjige. Ona je pristigle pjesnike i druge uzvanike upoznala sa baštinom istarskog preporoditelja biskupa dr. Jurja Dobrile koji je roðen u Velom Ježenju prije 208 godina, a uspomena na njega se itekako čuva na ovom prostoru te se svake godine održavaju «Dobrilini dani « njemu u čast. Podsjetila je
prisutne i da je u Tinjanu bila 1900. godine otvorena Hrvatska čitaonica, a 1912. godine u Ježenju. One su bile rezultat Dobrilina cjeloživotnog zalaganja za prosvjećivanjem hrvatskog puka u Istri. Isto tako je spomenula kako se ove 2020. godine spominje i 100. obljetnica paljenja hrvatskih knjiga. Naime, u Puli je spaljen Društveni dom i 7000 knjiga, samo zato što su bile pisane hrvatskim jezikom. Dotakla se i riječi našeg velikana mons. Bože Milanovića čije se 130. godišnjice rođenja ove godine spominjemo. Svojim poznatim sloganom «Sistemi se mijenjaju, a narod ostaje», dao nam je razlog više da s ponosom predstavimo ovu zajedničku zbirku u kojoj se nalaze pjesme pisane na svih pet istarskih dijalekata. Glavni inicijatori izdavanja ove zbirke su Josip Klarić, Marija Sošić i Davorka Flego. Urednica i lektorica je Alvijana Klarić koja je i akcentuirala sve pjesme. Nakladnik je Bujšćinski glas iz Umaga kojeg zastupa Zlatan Varelija. Pjesme u zbirci su ilustrirane crtežima istarskih motiva koje su napravile učenice Turističko – ugostiteljske škole Antona Štifanića iz Poreča; Anastazija Širol, Luiza Ðukić i Tina Nekić.

Nakon uvodne riječi Josip Klarić je prisutne pozvao na minut šutnje za nedavno preminulu pazinsku pjesnikinju Anu Krnjus, a Nina Fakin je pročitala njenu pjesmu iz zbirke. Potom je urednica Alvijana Klarić pobliže predstavila zbirku»Istarska besida je duši lik» koja je podijeljena na osam tematskih cjelina. Prva cjelina «Lipa nan je Istra» sadrži pjesme posvećene zavičaju i Istri, zatim «Čovik i deštini» govori o ljudskim sudbinama, «Rikordi i užance» o nekadašnjem životu i običajima, «Vreteno vrimena» govori o prolaznosti života, «Zaplela se jubav» s ljubavnom tematikom , «Koluori i uduori od štajuoni» s pejzažnom lirikom te zadnja tematska cjelina »Gospodine, čuj vapaj moj» sadrži pjesme religioznog sadržaja. Urednica je naglasila i jezičnu vrijednost ove zbirke jer sadrži pjesme ispjevane na svih pet istarskih dijalekata; buzetskom ili gornjemiranskom, jugozapadnom istarskom, sjevernočakavskom, srednječakavskom te južnočakavskom dijalektu. Osim toga u zbirci je i pjesama na hrvatskom stanadardu i na talijanskom jeziku. Ovo je bogata zbirka poezije koja izvire iz srca sedamdeset i troje istarskih pjesnika, naglasila je urednica.

Naime, oni su se okupili u siječnju 2019. godine gdje su prvi puta zajednički održali susret u Pazinu pa se tada i rodila ideja da se sve te pjesme zajedno ukoriči i objavi što je i učinjeno ovim svojevrsnim «krštenjem» zbirke kako je Josip Klarić nazvao predstavljanje ove knjige te početkom tradicije koja bi se mogla nastaviti uz dobru volju svih sudionika.
Potom su trideset i dvoje autora pročitali svoje pjesme iz zbirke, a u pauzama između od po pet pjesnika nastupali su i obogatili susret svojim pjevanjem naizmjenično bračni par Anita i Dante Marušić te raspjevane mlade sestre Nina i Anja Fakin.

U završnoj riječi grafička i tehnička urednica knjige Mirjana Ferenčić je govorila o tehničkim karakteristikama knjige te spomenula kako je tiskana u Tiskari Ježtisak u Malom Ježenju koja sljedeće godine obilježava 40 godina postojanja, kada ju je osnovao njen suprug Josip. Dodala je i to da sigurno biskup Dobrila u svoje vrijeme nije mogao ni pomišljati da bi se u njegovom rodnom Ježenju jednog dana mogle tiskati knjige.

Uz podsjećanje na staru izreku kako «nijedan gost na Ježenju ni osta lačan ni žedan» pozvala je sve prisutne na domijenak gdje se druženje nastavilo uz pjesmu i recitacije te dogovore o nekim novim susretima.
(M.F.)

Copyright Župa sv. Jurja i Župa sv. Lucije 2012. - 2016. | Izrada web stranica: Netlex