Župa Stari Pazin

Dana 13.prosinca slavi se blagdan Svete Lucije, zaštitnice slijepih i slabovidnih osoba, te oboljelih od bolesti očiju. U ikonografiji se najčešće prikazuje s očima na pladnju.

Čašćena po čitavome svijetu, u misnome se kanonu nalazi još od 5.stoljeća. Pa ipak, o ovoj svetici zna se vrlo malo. Rođena je krajem trećeg stoljeća u kršćanskoj obitelji u Sirakuzi, antičkom gradu na istočnoj obali talijanskog otoka Sicilije. Pouzdano se zna da je ime njezine majke bilo Eutihija, a da joj je otac umro kada je imala 5 godina. Iako je tada Sirakuza bila kršćanski grad i Kristovo naučavanje ukorijenjeno, car Dioklecijan je u pokušaju obnove Rimskog carstva vršio progon kršćana.

Iskaz o njezinoj muci obiluje legendarnim elementima. Lucija je tako, navodno, bila prelijepa djevojka iz grada Siracuze, obećana jednom svom bogatom vršnjaku. U jednom je trenutku raskinula zaruke, ali se mladić s time nikako nije mirio, pa ju je iz osvete prijavio prokonzulu kao kršćanku. Lucija je uhićena i suđena. Da bi slomio njen otpor, prokonzul joj je zaprijetio kako će je zatvoriti u javnu kuću na što je odgovorila da tijelo ne može biti okaljano bez pristanka duše, te ako njihovom krivnjom bude silovana, njena će čistoća zaslužiti dvostruku krunu.  Od Sv. Lucije se tražilo da se odrekne vjere i da se pokloni poganskim idolima, što je svjesno odbila pod cijenu smrti.

Podvrgnuta najokrutnijim mučenjima, umrla je ne izdavši svoju vjernost Kristu, a legenda još kaže kako su joj bile iskopane oči. Prema tradiciji, njezina je smrt nastupila 13.prosinca 304.godine kada joj je odrubljena glava.

Kršćani su je dostojno sahranili u katakombama, iznad čijeg je groba kasnije podignuta bazilika Svete Lucije. Kasnije, 1040.godine njezino je neraspadnuto tijelo preneseno u Carigrad, te 1204.godine u Veneciju gdje se i danas nalazi. Od 13.prosinca 1981.godine relikvije Svete Lucije izlažu se u crkvi Svete Geremije na čašćenje.

Do danas je očuvan običaj u narodu da se od spomendana Svete Lucije preostalih 12 dana do Božića promatra vremenska prognoza gdje svaki dan predstavlja mjesec u godini i vjeruje se da kakvo je vrijeme toga dana, takav će biti i cijeli mjesec.

Na dan Svete Lucije sije se pšenica što označava simbol života u kršćanstvu, koja na dan Božića krasi stol, jaslice ili prostor ispod bora.

Njezino ime u prijevodu s latinskog znači SVIJETLA, pa se to tumači tako da ona na neki način već naviješta veliko svijetlo božićne noći.

 

 

MOLITVA SVETOJ LUCIJI

O Sveta Lucijo, čije ime znači svjetlost,

Pun pouzdanja dolazim preda te tražeći svetu svijetlost koja će mi

vratiti oprez u izbjegavanju putova i grijeha i tame zabluda.

Pomoću tvoga milosnog zagovora, molim te za milost

(reci potrebu) i očuvanje svjetla u mojim očima,

kako bih ga uvijek koristio u skladu s Božjom voljom,

a da ne ozlijedim svoju dušu.

Dopusti, o blagoslovljena Lucijo, da poslije iskazanog

divljenja i hvale za tvoju moćnu zaštitu na zemlji

uzmognemo se na kraju pridružiti k tebi u raju vječne

svjetlosti božanskog Janjeta, tvog milosnog zaručnika Isusa.

Amen

Copyright Župa sv. Jurja i Župa sv. Lucije 2012. - 2016. | Izrada web stranica: Netlex