Župa Stari Pazin

Oko 3.000 gostiju iz više od 100 zemalja sudjelovalo je u Washingtonu na tradicionalnome “Nacionalnom molitvenom doručku” s američkim predsjednikom Barackom Obamom. U svom govoru, kako prenosi CNN, predsjednik je upozorio da su “vjerske slobode ugrožene diljem svijeta”. Napose je prozvao Kinu, Egipat, Sudan i Burmu. Njihove vlade sudjeluju u diskriminaciji i nasilju nad vjernicima, a ponekad i pokušavaju “opravdati mržnju i progone” prema vjerskim vođama.

Obama je rekao da se veseli svom skorom susretu s papom Franjom u ožujku u Vatikanu. Njegove poruke za siromašne, “njegova djela, skromnost, milosrđe i njegov misionarski impuls” nadahnuće su mnogim ljudima. Kao i on sam, i Papa je protiv nejednake raspodjele dobara.
Čelnici raznih političkih stranaka i različitih vjerskih opredjeljenja već godinama se ovako okupljaju na zajedničku molitvu i na razgovor o društvenim, političkim i gospodarskim pitanjima. Na 62. doručak u hotelu Hilton u Washingtonu pozvani su članovi Kongresa i predstavnici konzervativnih kršćanskih zaklada. Predsjednik Obama šesti put je sudjelovao na doručku. Cijena ulaznice za doručak bila je 650 dolara (oko 500 eura).
Prema izvješćima američkih medija na susretu su sudjelovali američki potpredsjednik Joe Biden te predsjednici Haitija i Albanije, Michel Martelly i Bujar Nishani. Šef USAID-a Rajiv Shah održao je pozdravni govor. Uz kongresnike na okupljanju su bili i članovi kabineta, zatim diplomati, misionari, čelnici gospodarstva i predstavnici studentskih skupina.
Prvi “National Prayer Breakfast” održan je 1953. godine. Tada su članovi Kongresa pozvali ondašnjega američkog predsjednika Dwighta Eisenhowera na doručak “u Isusovu duhu”. Otada skupine iz američkog Senata i Zastupničkog doma taj susret organiziraju svake godine. “Nacionalni molitveni doručci” priređuju se još i u Velikoj Britaniji te u Kanadi.

Ika.hr

Copyright Župa sv. Jurja i Župa sv. Lucije 2012. - 2016. | Izrada web stranica: Netlex